Een blogbericht door Karin Molhoek
Tandarts en Tandarts voor (versnelde) orthodontie

'Hoe krijg je je tanden weer recht'

Scheve tanden kunnen weer recht worden gezet zonder dat je 2 jaar lang een lelijke blokjesbeugel hoeft te dragen. Aligners zijn onzichtbare beugels die je helpen om je tanden weer recht te zetten. Je krijgt een hele serie onzichtbare bitjes die volledig op maat zijn gemaakt en het proces inzetten van het rechtzetten van je tanden en kiezen. Dit proces kan zelfs versneld worden door versnelde orthodontie toe te passen.

Snel rechte tanden

Veel mensen willen graag rechte tanden.

Rechte tanden hebben een groot aantal voordelen:

  • Het ziet er mooier uit wanneer je tanden mooi recht staan, je lach wordt er mooier van
  • Het is makkelijker om je gebit schoon te houden dan wanneer je tanden over elkaar heen staan en er ontstaat daardoor minder aanslag en verkleuring.
  • Tandheelkundig gezien is het ook belangrijk dat, naast het goed schoonhouden van je tanden en kiezen, je kiezen goed op elkaar komen wanneer je je mond dicht doet. Dit om kaakgewrichtsklachten te voorkomen.

Redenen genoeg dus om een mooi recht gebit te willen hebben.

Een half jaar een beugel in plaats van twee jaar

Maar.. 2 tot 3 jaar met een beugel lopen is geen prettig vooruitzicht. En houdt een heleboel mensen tegen om de stap te nemen om hun tanden recht te laten zetten.

Hoe krijg je je tanden weer recht? Kan het ook anders? Het antwoord daarop is ja!

De oplossing is een behandeling door middel van ‘versnelde orthodontie’. Officieel is de term PAOO, een afkorting voor Periodontally Accelerated Orthodontic Osteogenesis. Een hele mond vol. En wat houdt dat dan precies in?

Versnelde botgroei

Om snel resultaat te krijgen is het belangrijk dat de botgroei in je kaak wordt gestimuleerd om snel te groeien. Deze botgroei kunnen we beïnvloeden door, met speciale apparatuur , ‘snedes’ te maken in je kaakbot. Hiermee stimuleer je het bot tot versnelde om- en opbouw.

Doordat het bot geactiveerd wordt kunnen je tanden sneller bewegen en kan er met het aanbrengen van kunstbot sneller nieuw bot ontstaan. Met als voordelen dat de behandeling 2 tot 3x sneller gaat en ook dat er extra botgroei ontstaat, waardoor het eindresultaat duurzamer wordt (minder relapse). En de kans op het ontstaan van recessies (teruggetrokken tandvlees) neemt af.

In korte tijd rechte tanden

Met een PAOO behandeling wordt de orthodontische behandeling verkort tot 6-12 maanden. Dat is een aanzienlijke tijdwinst ten opzichte van de traditionele manier om rechte tanden te krijgen. De exacte tijdsduur van het proces hangt af van de complexiteit van de beweging die er nodig is om de tanden recht te zetten. Voor elke patiënt wordt daarom een individueel plan gemaakt.

Een simulatie van je rechte gebit en je nieuwe glimlach

Allereerst worden gegevens verzameld. Er worden onder andere foto’s en scans van je gebit gemaakt. Na het bestuderen van al deze gegevens wordt een op maat gemaakt plan gemaakt.

Bovendien laten we je een simulatie, een voorbeeld, zien van hoe de tanden gaan verschuiven en hoe het eindresultaat er uit gaat zien in jouw gezicht. Dit voorbeeld kunnen we maken doordat we over de digitale middelen beschikken waarmee we de voortgang in beeld kunnen brengen.

Vooraf kunnen we je dus laten zien hoe je nieuwe tanden eruit gaan zien. Ook kunnen we een goede indicatie geven hoelang de behandeling gaat duren en een duidelijk antwoord op je vraag; Hoe krijg je je tanden weer recht?

Wil je ook een mooiere glimlach met rechte tanden?

Wil jij ook snel rechte tanden? Maak dan een vrijblijvende afspraak om de mogelijkheden te bespreken en een indicatie te krijgen hoe kort jouw behandeling gaat duren.

karin-molhoek-sign

Karin Molhoek
Tandarts en Tandarts voor (versnelde) orthodontie

Meer weten over de behandelingen en werkwijze van SmileCafé?

Neem eens een kijkje op onze site en neem gerust contact op voor meer informatie.