Beugel voor puber

Beugel voor de puber: waarom, wanneer en wat zijn de mogelijkheden

Maar liefst 1 op de 3 kinderen heeft een beugel. Niet zo gek: want een mooi gebit is belangrijker dan ooit. Niet alleen voor het zelfvertrouwen van je kind, maar ook om fysieke problemen op latere leeftijd te voorkomen.

Waarom kiezen voor een beugel voor pubers?

De puberteit is een complexe tijd voor je kind. Er komen zo veel veranderingen op hem of haar af. Helaas is dit ook de periode dat veel kinderen zelfvertrouwen verliezen, omdat ze niet aan het perfecte plaatje dat ze op social media voorgeschoteld krijgen voldoen. De perfecte tandpasta glimlach is maar voor weinigen weggelegd. Tijd om hiermee aan de slag te gaan door met je puber een beugeltraject in te gaan.

Natuurlijk krijgt je kind niet alleen een tandcorrectie vanwege een mooie glimlach. Het dragen van een beugel kan namelijk ook fysieke problemen op latere leeftijd voorkomen.

Door scheefgroei van tanden kan overbelasting ontstaan op de kaken. Uiteindelijk kunnen niet alleen gebitsproblemen ontstaan, maar ook problemen met slikken, kauwen, praten en op lange termijn zelfs diabetis en andere gezondheidsklachten.

Wanneer beugel beginnen?

Juist omdat een puber nog in de groei is, is het belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen met een beugel. Deze kan ervoor zorgen dat scheefgroei van tanden en kaak snel gecorrigeerd wordt. In sommige gevallen hoef je niet te wachten tot je kind alle tanden gewisseld heeft. In overleg met de orthodontist kan al tijdens het wisselen van de tanden een beugel geplaatst worden.

Beugelproject voor pubers

Een beugeltraject voor pubers heeft impact. Alhoewel je kind niet de enige zal zijn met een beugel, brengt het dragen ervan wel de nodige veranderingen met zich mee. Daarom is het belangrijk dat je kind het belang van een beugel zelf inziet. Dit maakt het volhouden en dragen een stuk makkelijker.

Laat je kind de voordelen van het dragen van een beugel zien. Benader het geheel positief en leg vooral de nadruk op meer zelfvertrouwen (indien nodig), een mooie glimlach en voorkomen van fysieke problemen op latere leeftijd. Geef ook aan dat veel pubers een beugel dragen en je kind dus niet de enige is.

Mogelijkheden beugel puber

Als jij en je kind overtuigd zijn van het nut van tandcorrectie door middel van een beugel nodigen we je van harte uit voor een intake gesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we het beugeltraject, de mogelijkheden en natuurlijk bijkomende kosten voor een beugel. Zowel jij als je kind krijgen ruimschoots de tijd om vragen te stellen.

Controle op afstand

Uniek binnen onze praktijk is de controle op afstand die we uitvoeren met een speciale app en apparaat genaamd de Scanbox.

Hiermee kunnen wij op afstand wekelijks de stand van jouw tanden, de kwaliteit van je tandvlees en de gezondheid van je gebit in de gaten houden!

Een fantastische nieuwe ontwikkeling waarmee jouw puber dus niet meer elke keer naar de praktijk hoeft te komen en geen tijd voor school verliest. 

Meer info hierover? Klik dan hier

Zichtbaar of onzichtbare beugel

Bij ons is het zeer waarschijnlijk dat je puber ook in aanmerking komt voor de onzichtbare beugel, de aligner. 

We zullen de mogelijkheden bespreken tijdens de eerste intake. 

Het resultaat van de plaatjes- of slotjesbeugel en van de onzichtbare beugel zijn uiteraard hetzelfde: een prachtig mooi, recht gebit met de allermooiste glimlach. 

Maak gerust een afspraak zodat we samen gaan kijken naar de mogelijkheden die wij hebben voor het beugelen van je puber. 

Een recht gebit is gezonder dan een scheef gebit
Een beugel behandeling en daarmee een recht gebit heeft dus zowel een gunstig effect op je zelfvertrouwen als op je fysieke gesteldheid.

Verschillende soorten behandelingen met beugels

Op basis van onze jarenlange kennis als tandarts voor orthodontie bieden we een aantal beugel-oplossingen voor die scheefstand.

Een zichtbare beugel

Een zichtbare beugel bestaat uit metalen slotjes (brackets of plaatjes, er zijn verschillende benamingen voor). De slotjes worden op je tanden vastgezet. Door het maandelijks vervangen van de draden die door de slotjes gaan, komen de tanden geleidelijk recht te staan.

Het vervangen van de draden wordt door veel mensen aandraaien genoemd. In werkelijkheid worden er steeds dikkere en stuggere draden geplaatst waardoor je tanden steeds rechter gaan staan.

De onzichtbare beugel

Een onzichtbare beugel bestaat uit doorzichtige plastic hoesjes (Aligners) die je zelf in en uit kunt doen.
Iedere 2 weken ga je een nieuwe Aligner gebruiken en zo komen je tanden geleidelijk recht te staan.
Soms is het nodig om op de tanden tandkleurige blokjes te plaatsen (attachments) zodat er meer kracht op die tand gezet kan worden om ze te verplaatsen.
Doordat jezelf je beugel in en uit kunt doen kun je je tanden makkelijker schoonhouden.

Het proces versnellen

Bij beide beugels kun je voor een versneld traject kiezen.

Om je tanden sneller te kunnen verplaatsen wordt tijdens een kleine chirurgische ingreep je kaakbot behandeld. Door het activeren van het kaakbot is het mogelijk om je tanden sneller te verplaatsen. Dit kan de behandeling met de helft tot twee-derde verkorten.

Controle op afstand

Het is nu ook mogelijk om je beugel controles op afstand te laten doen.

We werken met een geavanceerd systeem waarmee je wekelijks met een scanbox en je mobiele telefoon een scan van je eigen gebit maakt.

Deze scan wordt naar ons verzonden en zo kunnen we op afstand door middel van kunstmatige intelligentie wekelijks de voortgang van je gebit bekijken en controleren. Je hoeft met deze controle op afstand alleen dan naar ons toe te komen wanneer dat echt nodig is. Dat scheelt je enorm veel (reis)tijd.